آیت الله العظمی کریمی جهرمی در سال 1320شمسی در دیار اهل فضیلت و تقوی جهرم و در خانواده ای معروف به دیانت و پارسایی دیده به جهان گشود. پدرش مرحوم حاج فرج الله کریمی از متدینین آن شهر بود. پدر و مادر از خردسالی شهد شیرین ولایت و محبت اهلبیت علیهم السلام را به کام او نشاندند. از همان دوران کودکی دلباخته قرآن و معارف الهی و نماز جماعت بود. جاذبه نماز جماعت مرحوم آیت الله سید علی اکبر آیت اللهی، هر ظهر و شام وی را بر سجاده مسجد می نشاند.
جهرم، شروع تحصیلات حوزوی
آیت الله کریمی جهرمی از حدود سن ۱۰ سالگی و همزمان با دوره آموزش ابتدایی، تحصیلات حوزوی خود را در شهر جهرم آغاز کرد. هر روز با شوق فراوان از خانه پدری تا مدرسه زمانیه، معروف به مدرسه خان
را طی می نمود تا پای درس استادانی بی تکلف و دور از هیاهوهای دنیا بنشیند و در کنار دروس مقدماتی و ادبیات عرب از خرمن معرفت و معنویت آنان خوشه برچیند.
1- مرحوم حجت الاسلام و المسلمین آقای سید حسن آیت اللهی (شرح شمسیه)
2- مرحوم آیت الله آقای حاج شیخ محمّد جواد آیتاللهی(کتاب معالم)
3- مرحوم آیتالله حاج سید محمد باقر آیت اللهی مشهور به آقای حاج عالم (کتاب مغنی)
4- مرحوم حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ محمّد صادق دارابی (کتاب مغنی)
5- مرحوم حضرت آیت الله آقای حاج سید نورالدین حسینی الهاشمی شیرازی ( درس تفسیر)
6- مرحوم آیتالله حاج شیخابوالحسن حدائق (درس اخلاق)
معظم له خود در این باره مینویسند:" آنگاه به قم مشرف گردیده و سطوح متوسطه از قبیل مختصر المعانی در معانی، بیان و بدیع و قوانین الاصول مرحوم میرزای قمی و شرح لمعه و مقداری از شرح تجرید و منظومه سبزواری را در این حوزه مباركه گذرانیده و سطوح بالا یعنی رسائل و مكاسب شیخ اعظم انصاری و كفایة الاصول مرحوم آقای آخوند خراسانی را از محضر اساتید والا مقام آن عصر استفاده كردم."
بعد از ورود به قم با حضور در درس اساتید برجسته ی آن عصر فضائل علمی و اخلاقی را کسب نمود.
اساتید ایشان در قم عبارت بودند از :
1- مرحوم آیت الله آقای حاج سید حسین آیت اللهی ( کتاب مختصر المعانی)
2- مرحوم آیت الله آقای حاج شیخ محمد تقی ستوده ( کتاب لعمه)
3- مرحوم آیت الله آقای حاج شیخ محمد علی امینیان ( کتاب لعمه)
4- مرحوم حضرت آیت الله آقای حاج شیخ محمد فاضل لنکرانی ( کتاب مکاسب)
5- مرحوم حضرت حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ مصطفی اعتمادی ( کتاب قوانین و رسائل)
6- مرحوم آیت الله آقای حاج سید محمد باقر طباطبایی معروف به سلطانی ( کتاب کفایه)
7- شهید مفتح ( منظومه سبزواری )
پشت کار و تلاش علمی ایشان باعث شد تا در 19 سالگی دروس سطح عالی حوزه را با موفقیت پشت سر گذاشته و وارد درس خارج فقه و اصول شود.
آیت الله العظمی کریمی جهرمی ۲۶ سال به تحقیق و مطالعه و مجاهدت علمی پرداخت و در دروس خارج فقه و اصول فقیهان نامدار آن روزگار تلمذ نمود و از زمره شاگردان برجسته و مورد توجه مراجع عظام وقت گردید. ایشان با امداد و توفیقات الهی، در همان دوران جوانی به درجه رفیع اجتهاد نایل آمد.
حضور مستمر و عالمانه این بزرگوار در محضر درس اعاظم آن روزگار همچون آیات عظام حاج شیخ عباسعلی شاهرودی، محقق داماد، شریعتمداری، میرزا هاشم آملی و شیخ مرتضی حائری از وی فقیهی مدقق به وجود آورد. معظمله سالیانی از محضر آیات عظام امام خمینی و اراكی مستفیض شد. همچنین به مدت بیست و شش سال در درس خارج فقه حضرت آیتالله العظمی گلپایگانی شركت نمود. اکنون ایشان از شاگردان ممتاز آن مرجع عالیقدر محسوب میشود.
این عالم وارسته به دلیل پشتکار علمی، همواره مورد احترام و تکریم استادشان بودند. تقریظ آیت الله العظمی گلپایگانی بر کتاب الدر المنضود فی احکام الحدود تقریرات درس فقه که توسط آیت الله العظمی کریمی جهرمی نگاشته شده و همچنین ارجاع رسالهها و آثار فقهی خود و نیز ارزیابی تقریرات بعضی از تلامذهشان به ایشان، نشان از جایگاه علمی معظم له نزد آن مرجع عظیمالشان دارد.
در نگاه مراجع عظام تقلید
آیت الله العظمی کریمی جهرمی از مشایخ خویش حضرات آیات عظام گلپایگانی، سید احمد خوانساری، مرعشی نجفی، اراکی و همچنین از مرحوم آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مفتخر به دریافت اجازاتی وزین شده اند. . مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی در تقریظی به تاریخ ۱۲ رجب المرجب ۱۴۱۱، یعنی بیش از ۳۰ سال پیش، که بر کتاب فقهی «الدر المنضود» تالیف حضرت آیتالله کریمی جهرمی نگاشتهاند معظم له را با اوصاف بلندی همچون «علامه الشیخ علی الکریمی الجهرمی» و « قره عینی الاعز الامجد»، ستوده و در پایان مرقوم داشتهاند: «از خداوند درخواست میکنم تا عدد علمای عاملینی مانند شما را فزونی بخشد. » همچنین در اجازه مهمی که مرجع عظیمالشان، فقیه موسوی گلپایگانی در ۱۰ شعبانالمعظم ۱۴۱۰، برای معظم له نگاشته اند، ایشان را این گونه توصیف فرمودهاند: «او از کسانی است که راه سلف صالح را پیمود و در مسیر تحصیل علوم دین و تهذیب ملکات نفسانی، اجتهاد کرده است. » مرحوم آیتالله العظمی گلپایگانی در تفریظی در ابتدای کتاب فقهی دیگر آیت الله العظمی کریمی جهرمی، تحت عنوان » نتائجالافکار فی نجاسه الکفار» در تاریخ ۱۳ شعبانالمعظم ۱۴۱۲ از معظم له با این اوصاف یاد کردهاند »: قرة عینی الفاضل، المهذب، العلامه الحجه »؛ « او از کسانی است که راه سلف صالح را پیمود و عمر شریفش را در تحصیل علوم دینی و معارف حقه اسلامی و تهذیب ملکات نفسانی پیمود و در ابحاث عالی ما در فقه، حضور مییافت. » آیتالله العظمی گلپایگانی در ادامه افزوده اند: « حضور ایشان در درس فقه اینجانب با تفهّم، تحقیق، تعمّق و تدقیق بود. ایشان مباحثی را که در درس ارائه نمودیم تدوین نمود و آنچه بیان کردیم به رشته تحریر در آورد و کتابش تحت عنوان « نتائجالافکار فی نجاسه الکفار » را بر ما عرضه کرد و آن را از ابتدا تا انتها برای من خواند. من کتابش را حاوی همان چیزهایی یافتم که تقریر کرده بودم که بیانی نیکو و اسلوبی بدیع و تازه و تحقیقی عالی و جالب داشت.» در پایان همین تقریظ، برای ایشان این گونه دعا میکنند: « اجر و ثواب او با خدای سبحان باد و مانند او در میان علمای عاملین افزون باد. از خداوند تبارک و تعالی درخواست میکنم که بر توفیقات او بیافزاید و تایید الهی همواره شامل حالش باشد»
مرحوم آیتالله العظمی اراکی در اجازهای که در ۱۴ شوال المکرم۱۴۱۱ برای شاگردش آیت الله العظمی کریمی جهرمی نوشته از ایشان تحت عنوان « سماحه العلامه الحجه » یاد فرمودهاند. مرحوم آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در یک اجازه روایی در ۲۸ شوال۱۴۱۴، از آیت الله العظمی کریمی جهرمی تحت عنوان «علامه» یاد کردهاند. و در اواخر عمر مبارک خود، احتیاطاتشان را به معظم له ارجاع میدادهاند.
کرسی تدریس
فعالیت های پژوهشی
تلاشها و خدمات گسترده علمی آیت الله العظمی کریمی جهرمی در عرصه تدریس و پژوهش و تربیت نفوس، از باقیات صالحات این فقیه بزرگوار است.که برخی از این تلاش ها توسط نهادهای مختلف حوزوی و دانشگاهی مورد تکریم قرار گرفت از آن جمله:
1377 خادم و پژوهشگر برتر قرآنی کشور
1379 مهدی پژوه برتر
1383 استاد برتر سطح عالی حوزه
1384 مبلغ برتر کشور
1395 نویسنده ی برتر جشنواره بین المللی رضوی
1396 مفسر و محقق قرآنی برتر کشور
1397 برگزیده نهمین دوره جایزه بین المللی اخلاق و نیایش
مفسر قرآن کریم و نهج البلاغه
بیش از نیمقرن است که آیت الله العظمی کریمی جهرمی با کرسی تفسیر قرآن کریم و نهج البلاغه و تالیف کتابها و مقالات در این حوزه، خدمت به ساحت مقدس قرآن را وجهه همت عالی خویش قرار داده است. در پانزدهمین گردهمایی اساتید تفسیر حوزه علمیه در سال ۱۳۹۶ که توسط مجمع عالی تفسیر قرآن کریم حوزه علمیه قم برگزار گردید از شخصیت قرآنی معظم له تجلیل شد. حضرات آیات عظام مکارم شیرازی و سبحانی در نگاشته ای از خدمات معظمله به عنوان « مفسر قرآن کریم و محقق علوم قرآنی » تقدیر نموده و در ادامه مرقوم داشتهاند: « از اینکه حضرت مستطابعالی موفق به تالیف کتابها و آثار ارزشمندی در تفسیر و علوم قرآن از جمله: احکامالقرآن، العتره و القرآن، رازهای آسمانی در تفسیر سوره حدید، نظام اخلاقی اسلام در تفسیر سوره حجرات، تجلی انسان در قرآن در تفسیر سوره انسان و دهها کتب علمی و تفسیری دیگر شدهاید این لوح تقدیر به سپاس از تلاشهای شما در عرصه تفسیر قرآن و تالیف کتب علوم قرآنی تقدیم حضور میگردد.
آثار و تالیفات
گستردگی و جامعیت تحقیقات و تالیفات ایشان در رشته های مختلف علوم اسلامی، فطانت و استقلال فکری و احاطه وسیع بر علوم و معارف اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام آشنایی گسترده و جامع با ذخایر عظیم روایات، ادعیه، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه، ارائه نظرات عمیق و دقیق فقهی، ترسیم مبانی ریشهای و اصولی کلامی و اعتقادی شیعه، تالیف ده ها کتاب و اثر ارزشمند و همچنین تربیت صدها شاگرد در رشته های فقه، اصول، تفسیر، حدیث، کلام، حقوق اسلامی، اخلاق و علوم تربیتی و... در طول 60 سال مجاهدت علمی،حکایت از جامعیت این فقیه ذوالفنون دارد.
آیت الله العظمی کریمی جهرمی دارای قلمی شیوا و روان است و آثار خود را به دو زبان فارسی و عربی تالیف می کنند. بیش از ۱۹۰ اثر علمی اعم از کتاب و مقاله و تکنگاری از معظم له منتشر گردیده و قریب به ۱۰۰ کتاب ارزشمند در حوزههای مختلف معارف اسلام از فقه و تفسیر تا شرح حدیث، سیره، تراجم و اخلاق نگاشتهاند که برخی از آنها به دلیل استقبال فراوان، بارها تجدید چاپ، و به زبانهای دیگر از جمله انگلیسی، عربی و اردو ترجمه گردیده است.
کتاب الدر المنضود فی احکام الحدود، تقریرات دروس خارج فقه استاد عظیم الشان ایشان، مرجع عالیقدر مرحوم حضرت آیتالله العظمی گلپایگانی که با تقریظ، تایید و تاکیدات مکرر مرحوم استاد در دهه ۷۰ شمسی منتشر گردید استقبال حوزههای علمیه و نیز مراکز دانشگاهی فقه و حقوق کشور را به همراه داشت. اکنون این در دروس خارج فقه برخی اعاظم فعلی حوزه قم، مورد استناد می باشد.
شرح ۴۰ جلدی ایشان بر عروه الوثقی مرحوم آیت الله العظمی سید محمد کاظم یزدی نشان از تسلط و پشتکار و مقام بلند فقهی این مرجع تقلید شیعه دارد. کتاب های محاضرات فی الشهادات و محاضرات فی القضاء از آثار ارزشمند ایشان در فقه استدلالی است که به زبان عربی به زیور طبع آراسته شده است.
کتاب الصیام و شهر رمضان المبارک به زبان عربی و همچنین کتاب سیمای پرهیزگاران پیرامون خطبه متقین در سن 29 سالگی توسط این فقیه وارسته تالیف گردید.کتاب الصیام و شهر رمضان المبارک توسط مرجع فقید حضرت آیت الله العظمی سید محمد هادی میلانی مورد تایید و تشویق قرار گرفت.
کتاب ارزشمند و تحقیقی ایشان، مهر ولایت در آسمان ایران که به حیات و سیره حضرت امام رضا علیه السلام پرداخته است در نهمین جشنواره بین المللی کتاب سال رضوی در سال 1395، به عنوان اثر برتر در محور تاریخ و سیره رضوی شناخته و مورد تقدیر واقع شد.
همچنین کتاب شریف بانوی ملکوت که به تاریخ زندگانی و مقامات بلند حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها پرداخته است در سال ۱۳۹۶ از سوی آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها و نهاد کتابخانههای عمومی کشور، به خط بریل، ویژه روشندلان، ترجمه و منتشر و از مولف این کتاب « ارزشمند و اثرگذار» از سوی این مراکز، تقدیر گردید.
فعالیتهای فرهنگی،اجتماعی و تبلیغی
معظم له همواره بر سفرهای تبلیغی به عنوان یکی از وظایف مهم و ذاتی روحانیت تاکید داشته و خود نیز از ابتدای طلبگی به مناطق مختلفی در داخل و خارج از کشور برای تبلیغ و احیای امر اهلبیت علیهم السلام سفر کردهاند.
اولین سفر تبلیغی ایشان در سن ۱۴ سالگی به بوشهر بوده است و پس از آن شهرهای اراک، آران، اردبیل، اصفهان، اهواز، ایلام، بندر انزلی و خمیران، بندر دیلم، بندر ریگ، بندر لنگه، بندر گناوه، بندر دیّر، بهبهان، بوشهر، تبریز، تویسرکان، تهران، جهرم، رامشیر، زاهدان، ساوه، شیراز، قم، کنگاور، گچساران ( دو گنبدان)، گلپایگان، ماهشهر، مسجد سلیمان، مشهد، ملایر، هرسین، هفتتپه، جبهههای دفاع مقدس در جنوب و غرب ایران، قطر، بحرین، انگلیس، بلژیك، هلند و ... از مقصدهای تبلیغی معظم له در داخل و خارج کشور بوده است.
آیت الله کریمی جهرمی به دلیل تبلیغ و دفاع از ارزشهای والای اسلامی بارها توسط ساواک، در شهرهای استان خوزستان، بندر دیلم، بوشهر، قم، تهران و جهرم، بازداشت و ممنوعالمنبر شدند و مدتی از دوران حبس را در زندان اوین تهران گذراندند.
ایشان اولین بار در 1340 در سن 20 سالگی به دلیل سخنرانی روشنگرانهشان در دفاع از احکام نورانی اسلام دستگیر شدند.
در سال های دفاع مقدس با حضور مستمر خود در جبهه ها و در کنار رزمندگان اسلام و توجه ویژه به خانواده شهدا، هماره گرما بخش محفل ایثار و شهادت بودند.
آیتالله العظمی کریمی جهرمی در کنفرانسها و سمینارهای علمی مهمی در داخل و خارج کشور نیز به ایراد سخن پرداخته اند که از آن جمله کنگره شیخ اعظم انصاری،کنگره شیخ مفید را می توان ذکر کرد.
محل اقامهی جماعت ایشان در قم از سالیان دور هر روز صبح، در مسجد رضوی و ظهر و شب در مسجد حاج سید شکرالله بود. پس از مدتی نماز ظهر را نیز در مسجد رضوی و شبها در مسجد نو قم اقامه می کردند.و در برخی از مناسبت ها همچون ایام ماه مبارک رمضان در شبستان مسجد اعظم و حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها اقامه جماعت فرمودهاند.
معظم له در سال های اخیر با حضور مستمر خود در هیئت های مذهبی قم، تهران، اصفهان، تبریز و برخی شهرهای دیگر و راهبری فکری، محتوایی و معنوی مبلغان، شاعران آئینی، ذاکران اهلبیت علیهم السلام و فعالان این عرصه در طول سال و بویژه در ایام محرم و صفر، فاطمیه، ایام غدیریه و مهدویه به احیاء شعائر مذهبی سعی وافر دارند. حضور ویژه این مرجع فرزانه در جمع جامعه دانشگاهی و حضور صمیمانه در محفل اساتید دانشگاه، و دانشجویان در طول سال، دیدارهای مختلف و صمیمانه با جوانان و پاسخگویی به سوالات معرفتی این قشر فرهیخته،باعث شده است تا شبکه ای از فعالان دانشگاهی با ایشان مرتبط و در طول سالیان متمادی از محضر درس ایشان بهرمند شوند.
عنایت خاص آیتالله العظمی کریمی جهرمی به جامعه جوان نخبه حوزوی و دانشگاهی و توجه به امور معاش آنها از دیگر خدمات این مرجع عالیقدر است. توجه به ایتام و مستمندان و حمایت از امور خیریه و تشویق و ترغیب خیرین، سیره مستمره آیتالله العظمی کریمی جهرمی است.
اکنون دفتر ایشان بخشی از فعالیت های خود را در قالب خانه ی مِهر هشتم به خدمت رسانی به ایتام، مستمندان و فعال سازی خیرین در این حوزه اختصاص داده است.
طراحی و توسعه : پارسیکام